Vihreät ja Kokoomus kilpailevat toistensa kanssa. Mutta joutuvat tai päätyvät usein yhteistyöhönkin.

Helsingin kokoomukselle olisi ollut vaikeampaa tukea kilpailijapuolueen vihreiden ehdokasta jos tämä olisi ollut kirkkaasti päteväksi tiedetty. Silloinhan vihreät olisivat saaneet Helsingissä myönteistä vaikutelmaa ja nostetta, siis hyvän valinnan johdosta. Mutta nyt kokoomuslaisten parhaimmat arvioijat käsittivät että Sinnemäen ehdokkuus ei anna mitään nostetta pätevyyden kautta. Päinvastoin, kokoomuslaiset saivat arvioitua että vihreät kaivavat pidemmällä tähtäimellä omaa hautaansa valitsemalla Sinnemäen.

Kokoomus siis lähti hiljaisesti tukemaan Sinnemäkeä, mutta tarkoituksella teki sen vaiti pysyen, niin että mahdollisimman vähän rapaa moisesta valinnasta tarttuisi Helsingin kokoomuksen julkisivuun. Kun kukaan kokoomuslainen ei siis innokkaasti eikä syvällä rintaäänelläkään julistanut kannatusta juuri Sinnemäelle.

Kuvaavaa on, että Helsingin kokoomuksen poliittisen johdon lausunto valinnan ratkettuakin nosti esille nimenomaan sen että paikka kuuluisi lähinnä kaupungin toiseksi suurimmalle puolueelle, vihreille. Ja että nimenomaan vihreät arvioivat sisällään ehdokkaidensa pätevyyden. Kokoomus ei halunnut taata nyt valitun pätevyyttä, mikä tietenkin on tilanteessa ihan osuvan asiakriittistä.

Vihreillä on Helsingin kaupunginjohtajavalinnoissa nyt toistuvasti pätevyyskriisi. Jopa eräät tuntemani vihreiden omat kannattajat ja läheiset ovat sanoneet jo vuosia että Saurin valinta rakennustoimialan apulaiskaupunginjohtajaksi on ollut ja on pätevyysskandaali. Sinnemäen valinta on nyt tehnyt pätevyydenpuutteen vihreillä nk tavaksi. Vihreiden tapa, maantapa vihreissä.

Anni Sinnemäki on sittemmin moneen kertaan vakuutellut tiedotusvälineissäkin, että on pätevä kaavoitus- ja kiinteistötoimen apulaiskaupunginjohtajan tehtävään. Hänen vakuuttelunsa kaikuvat ontoilta.

Jo pelkkä sellainen toistuva vakuuttelu, siihen tilanteeseen joutuminen, osoittaa että yleisön mielissä Sinnemäki ei ole luotettava. Pätevyys ei vaikuta uskottavalta.

 

Kim Sjöström

Akateemiset Liberaalit ryn puheenjohtaja