Lämmitän jälleen kerran aiheen, josta olen aika ajoin puhunut jo lähes 20 vuoden ajan.

Minun mielestäni jo 15-vuotiaiden pitäisi saada suorittaa henkilöauton ajokortti.

 

Tällä kertaa minun tärkein perusteluni tälle on uusi:  mopoautot.

Mopoautot ovat tulleet monen 15-vuotiaan käyttöön viime vuosina. On myös havaittu hyvin selvästi että mopoauto on rakenteidensa puolesta senlaatuinen, että sen kolarissa mopoautossa olevalle usein käy kovin huonosti.

Henkilöauton rakenne on lujempaa materiaalia ja lujempia liitoksia kuin mopoauton. Henkilöauto on siis paljon turvallisempi.

Haluan tällä myös ehkäistä onnettomuuksia ja kohtalokkaita vammautumisia ja kuolemia, joita mopoautoilla tapahtuu. Henkilöauto on turvallisempi.

 

Edelleen perustelujani tälle vaatimukselle on, että on haitallista venyttää ajokortin saamista luonnottoman korkeaan ikään,18 vuoteen, jolloin hyvin monilla nuorilla kertyy ylireagoinninomaisia odotuksia kortin saamiseen ja kun sen lopulta saa, tätä turhautuneisuutta purkautuu huononakin liikennekäyttäytymisenä jota ei tarvitsisi olla, jos kortin saisi varhemmassa iässä eikä tuommoista turhautumista pakkautuisi.

 

Minusta on hyvin ikävää, että yhteiskunta tekee nuorille jäsenilleen ikään kuin kiusaa, ihan turhaa ja jotakuinkin perusteetonta huonompaan asemaan asettamista, sillä että henkilöauton ajokortin ikäraja on turhan korkea.

 

Luotan lujasti siihen että jo 15 ja 16-vuotiaat osavat ja pystyvät käyttäytymään liikenteessä suunnilleen yhtä kypsästi kuin 18-vuotiaatkin.

Jo se että 15-vuotiaat saavat ajaa mopoautoa, ja pystyvät siihen riittävän kypsästi, osoittaa että 15-vuotiaat ovat ihan sopivia henkilöautonkin ajo-oikeutetuiksi.