Hallituksen ajamilla säästölaeilla tulee nyt lopetettavaksi opintotuen saaminen enää toiseen samantasoiseen tutkintoon.

Toinen tutkinto on nykymaailmassa vielä tarpeellisempi kuin aiemmin, sillä aika usein yksi koulutus osoittautuu alati muuttuvassa elinkeinokentässä työllistämättömäksi tai ei riitä niihin monipuolisiin tarpeisiin, joita työelämässä aika laajalti on.

Eduskunnan ensimmäisen käsittelyn johdosta on nyt kuultu, että jopa pääsääntöisesti, toista samantasoista tutkintoaan suorittavat sitten siirtyvät oikeutetuiksi vastikkeettomaan toimeentulotukeen. Tämä järjestely antaa heille useissa tapauksissa jopa hieman paremmat kuukausitulot kuin opintotuken opintoraha. Eikä tarvitse velkaantua elämistään varten sillä opintolainalla.

 

Väliinputoamistilanteita epäilemättä myös tapahtuu sitten jonkin verran, niin kuin aina kun tilkkutäkkimäistä perusturvaviidakkoamme sovelletaan - ja viranomaiset byrokraattisesti pudottavat joitakuita tukien ulkopuolelle, kokonaisuudesta piittaamatta.

 

Mutta toisen tutkinnon suorittajille tuleva muutos liikauttaa heidät käytännössä kohti perustulojärjestelmää. Toimeentulotuen perusosa on eräs keskeinen täyte-elementti joka jo tänäkin päivänä huolehtii jokaiselle puutteessa olevalle ikään kuin perustulon.

 

Tämän muutoksen suunnitteli se hallitus, joka itsessään koostuu Suomen perustulovastaisimmista, byrokraattisuutta ylläpitävistä puolueista: Kokoomus, demarit ja kristillisdemokraatit.

Kristillisdemokraatit ovat yli 50-prosenttisesti köyhien vastainen kyykyttäjäpuolue, sillä niin suurella enemmistöllä se on perustuloa vastaan.

Vielä enemmän köyhien vastainen puolue on tämänhetkinen pääministeripuolue, Kokoomus, jonka enemmistö ei vielä hyväksy perustuloa ja silläkin tavoin todellisuudessa vastustaa byrokratian purkamista.

Kaikkein eniten köyhien vastainen puolue Suomessa on demarit, joiden eduskuntaehdokkaista noin 80% vastustaa perustuloa. Minkä takia demarit ovatkaan noin ilkeitä köyhiä kohtaan!

 

Liberaalisen puolueen mielestä perustulo on se malli, jolla köyhien vähimmäisturva turvattaisiin. Perustulojärjestelmän venkoilemattomalla käyttöönotolla julkinen valta säästäisi hyvin paljon byrokratiakuluja. Niinpä Kokoomus ja etenkin demarit vastustavat venkoilematonta perustulojärjestelmää (he haluavat säilyttää tilkkutäkkimäisen ja kalliin sosiaaliturvasysteemin), koska he haluavat byrokratian kukkivan ja haluavat tuhlata verorahoja laajaan byrokratiaan.

 

 

Sinänsä tämä on nyt ollut Kokoomukselta ja demareilta ja muulta hallitukselta todella kiehtova toteutustapa:

Lopetetaan säästöjen nimissä yksi etuusmahdollisuus rakentaen siihen etuuskäsittelyyn byrokratiasotku lisää, kasvatetaan sosiaaliturvan kokonaismenoja järjestämällä valtaosa näistä ihmisistä toimeentulotuen saajiksi, ei siirrytä suoraan yhdenmukaisen perustulooon vaan säilytetään tilkkutäkki, ja tehdään tämä kaikki kalleimmalla ja byrokraattisimmalla tavalla.

Näin siis toimii Kokoomus, pääministeripuolue, kumppaneineen. Tällaisia ovat heidän ajamansa säästötoimet. Tehdään säästöt kalleimmalla ja byrokraattisuutta lisäävimmällä tavalla, niin ettei säästöjä suinkaan syntyisi, vaan syntyisi lisää turhia kuluja.

 

Jälkikirjoitus 14.3.2015:  Hallituspuolueiden ryhmät, jotka tiedetään perustulovastaisiksi, taisivat kavahtaa, että muutoksella olisi siirrytty kohti perustulon takaamista näille opiskelijoille. Niinpä hallituspuolueiden kansanedustajista melkein kaikki päättivät äänestää tänäisessä täysistunnossa muutosta vastaan. Joten toista tutkintoaan opiskelevien pääsy toimeentulotuen piiriin nyt sitten lykkääntyi, ilmeisesti siihen saakka kun lopulta saadaan maahamme aikaiseksi kattava perustulojärjestelmä.