Perustulon käyttöönotto järkeistäisi, keventäisi ja rahankäytöllisesti tehostaisi perussosiaaliturvaa, siihen verrattuna että sosiaalietuusviidakossa valtavasti sosiaalisektorin rahaa uppoaa liiallisen byrokratian maksamiseen.

Nykyisessä sosiaalietuusviidakossa tapahtuu jonkin verran väliinputoamistilanteita, joissa verorahat eivät byrokratian takia oikeasti edes säästy, mutta eivät päädy toimentuloturvan vakavassa tarpeessa olevalle väliinputoajalle, koska jotkin byrokraattiset nippelit estävät tätä saamasta tukea. Sellainen on eräs sosiaalisektorille käytettyjen verovarojen kaikkein pahin, iljettävin väärinkäytösmuoto - että väliinputoamisbyrokraattisuuden takia ne rahat eivät päädy tukea tarvitsevalle ihmiselle, vaan uppoavat sosiaalivirkakoneiston hallinnollisen proseduurin maksamiseen.

 

Liberaalinen puolue lähtee siitä tiedosta, että meillä Suomessa on nykyään jo käytännössä perustulo. Koska viime kädessä toimeentulotuella maksetaan se raha jota sosiaaliturvan tarpeessa oleva ei saa muista sosiaalietuuksista. Ja Liberaalinen puolue lähtee siitä tiedosta että toimeentulotuet ja sosiaalietuusbyrokratioiden kulut mukaan laskien, verovaroja uppoaa jo nyt perustason sosiaaliturvan maksamiseen suunnilleen niin paljon kuin olisi perustulojärjestelmän nettomenovaikutus eli ne perustulot joita ei verotettaisi.