Jos katsomusaineet yhdistetään koulussa, luvassa on kapina ja perusteltuja vaatimuksia että nämä ja nämä lapset pitää joko vapauttaa yhteisestä katsomusaineesta tai heille pitää perustaa oma rinnakkainen aine.

Näille vaatimuksille haetaan tukea sitten myös ylikansallisilta ihmisoikeuselimiltä.

 

Siis vaatimuksia joilla tuloksena olisi suunnilleen tilanne joka on nyt, ja josta katsomusaineiden yhdistämisellä pyritään eroon. Eroon siitä ei päästä, koska aina on perusteltuja vaatimuksia että yhteinen katsomusaine loukkaa sitä ja sitä uskontoa/ uskonnottomuutta.

 

Yhteisen katsomusaineen heti ensimmäisinä ilmaantuva kritiikki on tietenkin se, että yhteisessä aineessa opetetaan suhtautumaan kunnioittavasti eri uskontoihin ja katsomuksiin.

 

Tämähän ei sovi, se on ihmisoikeusvastaista.

Nimittäin, uskonnonvapauteen kuuluu erottamattomana ja vähentämättömänä elementtinä oikeus pysyä epäkunnioittavana vääriksi kokemiaan uskontoja ja katsomuksia kohtaan. (Mitäs uskonnonvapautta sellainen muka olisi että pitäisi sulattaa jonninmoiset synkretistiset kunnioitukset ja vielä vaikka mitä hurahduksia kunnioitellen.)

Jos noudatat uskonnonvapautta, vakaumuksenvapautta ja omantunnonvapautta, et voi vaatia että uskonnottoman lapsi saisi kasvatusta, jossa tätä opetetaan kunnioittavaksi jumaluskontoja kohtaan. Sellainen loukkaa suoraan lapsen vanhempien oikeutta saada pidettyä valtio kasvattamasta lasta ristiriitaan vanhempien vakaumuksellisia ja uskonnollisia käsityksiä kohtaan.

Jos noudatat uskonnonvapautta, et voi vaatia että muslimilapset saisivat kasvatusta jossa heidän olisi oltava kunnioittavia väärää uskoa kohtaan.

Jos noudatat vakaumuksenvapautta ja omantunnonvapautta, et voi vaatia että Totuuden Ystävä saisi kasvatusta jossa tämän olisi opittava kunnioitusta valheuskontoja kohtaan.

Jos noudatat uskonnonvapautta, et voi kunnioittavasti opettaa lapsille että kunnioitettavan uskonnon, Lentävän Spagettihirviön Uskon, teneetteihin kuuluva lauselma "kun Lentävä Spagettihirviö loi Jahven ja muut jumalat ja jumalattaret, lausui Hän varoittavasti että näiden Hänen leikkivälineidensä hupsuihin puheisiin ei pidä luottaa", olisi todempi kuin lapsen vanhempien uskonto, joka usein on Jahven jumaluutta ja julistusta pyhittävä uskomus. Kuitenkin Lentävän Spagettihirviön Uskon teneetit pitää pystyä opettamaan kasvattaen kunnioittamaan niitäkin, tai muuten ei ole yhteinen katsomusaine.

Yleensä kristittyjen valmius sietää muiden uskontojen kunnioittamiseksi esitettyjä perusteltuja vaatimuksia, lopahtaa viimeistään siihen kohtaan kun Saatanan Temppelin edustajat tekevät selväksi minkälaisia heidän uskonsa pyhiä asioita pitää yhdenvertaisesti kunnioittaa. (Joillakin kristityillä valmius kuitenkin lopahtaa jo kristityn naapurilahkon oppien ilmaantumisen kohdalla ja alkaa tietynasteinen epäkunnioituksen ilmapiiri, esimerkiksi teologinen kiistely teräasein ja polttorovioin.)