Mitään vaikutusvaltaa minulla ei tietenkään ole persujen ministerivalintoihin, joten sitäkin kivempaa on kirjoittaa arvioni ja päästä sitten katsomaan mitä toteutui ja miten ja pettivätkö persut omia lupauksiaan. Pääsevätköhän persut hallitukseen....  Hallituksen kokoonpano ja persujen ministerinimitykset kuuluvat minulle vain sen verran kuin kelle tahansa kansalaiselle - me kansalaisethan joudumme sietämään hallitusta ja sen ministereitä, joilla on valtaa meidän kaikkien asioihin.

 

Ajattelen että olen kohtuullisen hyvin perehtynyt ja arviointikykyinen myös joitakin muita puolueita koskevista asioista. Siksi tämä spekulaatiokirjoitus.

 

Arvioin että persujen ministerilista on suunnilleen seuraava:

Timo Soini, Jussi Niinistö, Pirkko Mattila, Jari Lindström ja Sampo Terho.

Viisi siis, jos persujen osuus ministeripaikoista olisi viisi. En vaivaudu nyt spekuloimaan kuka olisi persujen kuudes ministeri (ehkä joku toinen nainen), jos paikkoja tulisikin kuusi. Nimittäin, Sipilä on sanonut haluavansa pienentää valtioneuvoston lukumääräistä kokoa. Jolloin viisi (tai oikein kovin pienennetyssä mallissa vain neljä) on se mitä voi odottaa persujen osuudeksi.

On selvää että puoluejohtaja Soini on persuilta ihan jo ensioikeutettuna ministeriksi. Arvioin että Soini ei kelpuuta itselleen valtiovarainministerin salkkua eikä pääse pääministeriksi, vaan arvioni on että Soinista tulee ulkoasiainministeri. Ja pääministerin sijainenkin varmaan. Ulkoministerin postia pidetään pääministerin jälkeen kahden seuraavaksi tärkeimmän yhtenä (valtiovarainministeriys on se toinen tärkeä). Ulkoministerin postia pidän Soinin aivan etusijalle tavoittelemana siksi että hän on tehnyt vuosikaudet hartiavoimin työtä kerätäkseen ansioluetteloonsa asioita joilla hän näyttäytyy juuri ulkoministeriksi pätevältä. Lyön vetoa että pätevyyden vaikutelman antaminen on Soinin tekemälle ministerinsalkun valinnalle tärkeää: hän ei halua joutua ylettömään arvosteluryöppyyn siksi että hänen pätevyytensä näyttäisi ohkaiselta valitsemaansa tehtävään. Soini on jo ainakin kuusi vuotta koonnut meriittejä juuri ulkoministeriksi. Hänen kaksi tärkeintä ansioluettelokohtaansa tähän ovat:  vuodet 2011..2015 eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana ja vuodet 2009..2011 kansainvälisissä tehtävissä Suomen yhtenä europarlamentaarikkona, siis hoidetut kv.tehtävät Brysselissä.

Minusta tuntuu vahvasti, että persujen ministerikaartissa on lähes itseoikeutettuna myös puolueen ensimmäinen varapuheenjohtaja, filosofian tohtori Jussi Niinistö. Jokin ministeri hänestä tehdään, ja oletan että he tavoittelevat hänelle puolustusministerin salkkua.

Naisia persujen on pakko ministeriryhmäänsä nimetä, niin äijäpuolue kuin onkin. Minun arvioni on, että naisministerin paikan voittaa filosofian maisteri Pirkko Mattila, joka on kolme vuotta toiminut eduskunnassa valiokunnan puheenjohtajana. Vaihtoehtoja olisivat lähinnä varanotaari Pirkko Ruohonen-Lerner ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo, mutta veikkaan että Mattila vetää pisimmän korren. Ruohonen-Lerner ehkä lähetetään Brysseliin. (Ruohonen-Lernerin on mielestäni käytännössä mahdotonta päästä nyt ministeriksi, sillä hänen kompastuskivensä on että hän on Uudenmaan vaalipiiristä. Uudeltamaalta on raaka tungos persuministereiksi. Uudenmaan kansanedustaja Soini on itseoikeutettu persuministeri, ja myös Uudenmaan kansanedustaja Jussi Niinistö on käsitykseni mukaan paljon vahvemmilla ministeriksi kuin Ruohonen-Lerner. Persut eivät laita kolmea Uudenmaan edustajaa ministereiksi, vaan korkeintaan kaksi. Ruohonen-Lernerille siis löydetään jokin muu paikka kuin ministeriys.) Kun oletan että Pirkko Mattila (Oulun vaalipiiristä) päätyy ministeriksi, hänen sijoituspaikakseen arvioin ensisijaisesti sosiaali- ja terveysministeriön.

Jos persut eivät saa kuudetta ministeripaikkaa, veikkaan ihan oikeasti että he jättävät naisministeriensä lukumääräksi yksi. Esittävät sitten vaikka perustelun että pätevyys ratkaisi ja niin kovin moni mies oli niin pätevä että heidän syrjäyttämisensä toisen naisen takia olisi syrjintää. Eli ei niitä kiintiönaisia sitten kuitenkaan, pelkän kiintiöntäyttämisen takia. Kyllä persut ovat äijäpuolue ja he saattavat oikeasti haluta näyttää miesäänestäjille että he uskaltavat valita ministereikseen ison miesenemmistön ja hylätä 40% kiintiöajattelun.

Pirkko Mattilaa ansioituneempi ja vielä luotettavammaksi koettu on nykyinen ryhmäjohtaja Jari Lindström. Arvioin, että Soini haluaa akateemisesti koulutetun ministerikokoonpanon, jo symbolisistakin syistä ja koska ministerinhommissa pitää osata kieliä ja hallita asioita, mutta että yksi ministerinpaikka ihan tarkoituksella annetaan pätevälle, luotetulle duunarille. Työkansan halutaan kokevan että he saavat omansa joukkoon mukaan. Kukaan muu persukansanedustaja ei ole ansioitunut sellaista varten sinnepäinkään niin paljoa kuin Jari Lindström. Lindströmille veikkaan lähinnä salkkua työ- ja elinkeinoministeriöstä tai ehkä opetusministeriöstä. Persut halunnevat yhden ministerinpaikan jossa on ammatti-, työ- ja ammattikoulutusasioita.

Kuka sitten viides ministeri. Kilpailua voi esiintyä, onhan persuilla runsas joukko toisen kauden kansanedustajia, jne. Mutta veikkaukseni on, että ministerinpaikan saa tuore kansanedustaja, filosofian maisteri Sampo Terho. Hän on verrannollinen yhden kauden jo istuneisiin kansanedustajiin sen takia että hän toimi sen saman kauden europarlamentaarikkona, ja mielestäni tämä itse asiassa on hänen valttinsa ylitse muiden. Se kansainvälinen kokemus. Ministereillä on paljon EU-töitä. Mutta jos hallitus on niin pieni että persuilla on vain neljä paikkaa, niin juuri tämä viides lienee se joka jää saamatta.

Lisäksi otaksun että persujen johto haluaa näyttää että he ovat vakavasti liikkeellä pakkoruotsin lopettamiseksi. Sampo Terho sen takuumieheksi hallitukseen on näkyvä osoitus sen asian sitoutuneisuudesta. Arvioin, että Sampo Terho asetettaisiin todennäköisesti opetusministeriöön.

 

Joistakin, etenkin pitkistä virkavuosista:  Arvioin että Lea Mäkipäätä ja Pentti Oinosta ei tehdä ministereiksi. Veikkaan että Soini ei halua johtamaansa persujen ministeriryhmään myöskään sellaista joka on ollut häntä itseään pidempään ministerinä ja kansanedustajana, joten Toimi Kankaanniemi joko lähetetään Brysseliin tai loppusijoitetaan eduskunnan puhemiehistöön.

Kun en halua syytöksiä että edes arvioijana tekisin sukulaisensuosintaa, niin lyttään tässä kaukaisen sukulaiseni Juho Eerolan mahdollisuuksia: kansanedustaja Eerola on kylläkin ollut muutaman vuoden persupuolueen (tieskuinkamones) varapuheenjohtaja (mikä onkin hänen kovin näyttönsä siellä), mutta olen sitä mieltä että se ei ole tarpeeksi painava meriitti ja että Juho jää ministeriaudien ulkopuolelle. Jos oikein ketuttaa, Juho saattaisi saada itsensä Brysseliin. Terve vaan, Juho :)

Persuille on luvassa kuitenkin niin pieni lukumäärä ministerinsalkkuja, että en usko eduskunnan ulkopuolisten mahdollisuuksiin päästä nyt heidän ministereikseen, yhdellekään paikalle.

Soini ei mielestäni takuulla halua Halla-ahoa takaisin Brysselistä tai ainakaan ministeriksi. Halla-aho ei nyt ole kansanedustaja eduskunnassa.

 

Liberaalisen puolueen puolesta voin tässä sen verran tähän asiaan liittyen ilmoittaa, että pakkoruotsi on tärkeä asia. Jos persut pääsevät hallitukseen, käy sitten selväksi pitävätkö he mitä äänestäjille uskottelivat. Persujen (itselleen ainakin vaaleihin omaksuma) tehtävä on tietenkin huolehtia että toisen kotimaisen kielen pakollisuus kaikissa kouluissa lopetetaan. Liberaalinen puolue aikoo kyllä käyttää vaalityössä ja protestoinnissa hyväkseen, jollei pakkoruotsia lopeteta persujen ollessa hallituksessa. Jollei pakkoruotsin lopettaminen ole hallitusohjelmakirjauksena hallituksella jossa persut ovat mukana, jo se on merkki että persut olisivat aikeissa pettää pakkoruotsinvastustajat. Jollei persujen ministeriksi opetussektoriin liittyen nimetä ketään kyvykästä ja tarpeeksi pakkoruotsin lopettamiseen vannoutunutta, niin jo sekin on merkki että persut olisivat aikeissa pettää pakkoruotsinvastustajat.

 

Kim Sjöström

Liberaalisen puolueen varapuheenjohtaja