17.4.2015 EurActiv-portaali

http://www.euractiv.com/sections/euro-finance/tsipras-turns-orthodox-church-boost-state-coffers-313878

uutisoi, että velkaongelmien kanssa painiskeleva Kreikan hallitus on päätynyt ryhtymään ottamaan omaisuutta Kreikan mahtavalta etuoikeutetulta valtakirkolta.

- the prime minister Tsipras confirmed he seeks funding support from the wealthy Greek Orthodox Church.

- the Greek government is under growing pressure at home.

- Seeking more sources of money, Tsipras on Thursday announced the start of a "dialogue" with the powerful Orthodox Church on using clerical assets to boost the struggling state coffers.

Tästä 17.4.2015 suomalainen Kotimaa24-portaali uutisoi otsikolla

 

 

MINUN ESITYKSENI OVAT OLLEET

 

Minä blogissani kirjoitin jo 9.2.2015:
Tietojeni mukaan eräs Kreikan itsensä valtiontaloutta pahasti rasittava asia on heikko veronmaksumoraali Kreikassa. Käsitykseni on, että eräs merkittävimmistä syistä heikkoon veronmaksumoraaliin Kreikassa on sikäläisen vahvan kirkon, Kreikan ortodoksisen kirkon, jatkuvasti tekemä moraaliton verojen kiertäminen ja etuoikeuksien kahmiminen. Todellisuudessa Kreikan ortodoksisen kirkon laitokset ja elimet harjoittavat paljon ahnetta liiketoimintaa, aivan samanlaista ja kilpailevaa maallista bisnestä kuin tavalliset kreikkalaiset yrittäjät. Nämä kirkolliset toimijat kiertävät liiketoimintansa verovelvollisuudet käyttäen verovapauteen sitä että toimivat kirkkona, jota perustetta veronkiertoon ei tavallisilla kreikkalaisilla yrittäjillä ole. Kun kyseisen maan valtakirkko näyttää erittäin pahaa esimerkkiä, eivät tavalliset kreikkalaiset koe oikeudenmukaiseksi että he (usein vähistä tuloistaan) joutuisivat maksamaan yhteiskunnan menot - ja samalla kun Kreikan ortodoksinen kirkko valtavine omaisuuksineen kieltäytyy järjestelmällisesti osallistumasta maan valtiontalouden rahoittamiseen liiketoimintansakaan valtavista tulovirroista: Kreikan ortodoksinen kirkko on järjestänyt itselleen kaikki bisneksen veronkiertomahdollisuudet laeilla joita se itse on ajanut omaksi edukseen ja käyttänyt kirkolle uskollisten kreikkalaisten kansanedustajien ääniä vääryyteen eli kahmimaan etuja, verovapautta ja etuoikeuslakeja kirkon hyväksi. Moni kreikkalainen kokee tämän vakavaksi ristiriidaksi, koska kirkko samalla yrittää valehdella olevansa eettinen ja moraalinen. Hyvin moni kreikkalainen ottaa esimerkkiä sikäläisen kirkon tuollaisesta huonosta moraalista ja mafiamaisuudesta.

Onkin aina vaarallista asettaa mitään uskontoa esikuvaksi tai esimerkkinä seurattavaksi.

Yleensä uskonnot ja kirkot ovat todellisuudessa kieroja ja epäeettisiä.

On vakava ongelma, että monet kansanedustajat säätävät lakeina etuoikeuksia omalle kirkolleen. Tätä pitää välttää kaikissa maissa. Kirkkomielisten kansanedustajienkin takia Kreikka on ajautunut siihen valtiontalouden tilaan, jossa se nyt on.

http://sjostro.vuodatus.net/lue/2015/02/kreikka
 

 

Ja helmikuun 2015 lopulla kirjoitin oleellisesti samaa llta-Sanomien vaalikoneessa (kysymys 5):
http://www.vaalikone.fi/eduskunta2015/is/helsinki/ehdokas/1753

5. Kreikan velat pitää antaa anteeksi tai ehtoja huojentaa. Muuten maa ei selviä talousahdingosta.
eri mieltä
Kim Sjöström:

Minun reseptejäni on, että Suomi voisi tukea sitä, että Kreikka saa kuitata II maailmansodan aikaisia isoja saamisiaan Saksalta niillä saamisilla joita Saksalla nyt on Kreikan valtiolta, ja että Kreikka tulisi motivoida panemaan tinkimättömästi ja lujasti verolle Kreikan ortodoksinen kirkko, kirkon kaikesta liiketoiminnasta alkaen. Kyllä sitten Kreikalla alkaa vähitellen olla varaa hoitaa oma valtiontaloutensa sekä maksaa velkojaan pois (kun sen ei tarvitsisi maksaa Saksalle oikeastaan mitään).
 

 

TÄSTÄ VOI SITTEN MIETTIÄ, MINUNKO ESITYKSENI KULKEUTUIVAT KREIKAN HALLITUKSEN KÄYTTÖÖN (yeah right)

 

Joka tapauksessa, tästä esityksestä voi ottaa ideaa Suomenkin valtiontalouden osittaiseksi paikkaamiseksi. Olen aina arvostanut edesmennyttä kuningas Kustaa ensimmäistä erityisesti siitä operaatiostaan Suomenkin historiassa, että hän otti elävien käyttöön paljon varallisuutta kuoleman kultilta.