Ihmisten yksityisyyden suoja on tärkeää. Yksityisyyttä turvaa osaltaan sekin, että voi ostaa käteisellä.

Yksi syistä pakottaa ihmiset käteisettömään yhteiskuntaan, on saavuttaa (yleensä valtion käytettäväksi) täydellinen valvonta ja kontrolli kansalaisten käyttäytymiseen niin ostosten, kuin muunkin toiminnan osalta.

Lisäksi, käteisettömyys merkitsisi että pankit (eli rahan talletuspaikat joista saa maksujen suorittamista varten kortit ja verkkotunnukset) voivat ottaa käyttöön miinusmerkkiset talletuskorot (negatiiviset korot) eli sen että rahan pitämisestä pankissa joutuisi maksamaan vielä korvausta pankille. Ei siis enää saisi talletuksilleen korkoa itselleen, vaan päinvastoin itse joutuisi maksamaan talletuksestaan korkoa eli 'mafiasuojelurahaa' pankille.

Käteisen kieltäminen löisi yksityistä omistusoikeutta korville. Pakottaisi hyväksymään pankkien kautta tapahtuvaa varojen sosialisointia. Ja pakottaisi hyväksymään rahansiirtojen sähköisten rekisterien kontrollin ja pankkien kautta tapahtuvaa kulutus- ja käyttäytymisinformaation sosialisointia ja päätymistä oman itsen kannalta vääriin käsiin. Olisi kovin liberalismin vastaista.

 

Kim Sjöström

Liberaalisen puolueen varapuheenjohtaja