Heisei tenno, Akihito, istuva keisari, piti puheen maanantaina 8 elokuuta 2016 Japanin televisioissa. Kuten japanilaiselle keisaritraditiolle ominaista, suuri osa puheen merkityksestä on oraakkelinomaista ja pääteltävissä (jos edes on mahdollista päätellä) puheen rivienväleistä ja ääneen lausutun implikaatioista. Puheessaan hän puhui selväkielisesti vain sellaisesta mikä ei ole politiikkaa: hän kertoi että on vanha ihminen, että vanha ihminen heikkenee fyysisesti korkeassa iässä, ja että hän ei usko että hänen jaksamisensa säilyisi yhtään sen paremmin kuin muillakaan ihmisillä.


Showa tenno, Hirohito, silloinen istuva keisari, julkaisi vuoden 1946 alkaessa julistuksen, jossa (hänen mielestään eräänä sivuseikkana) lausui kannanoton että Japanin keisari ei ole jumala.

Näillä kannanotoilla, 1946 ja 2016, on hieman yli 70 vuotta aikaväliä.

 

Minun näkemykseni Akihiton tästä 8.8.2016 puheesta on, että sen tärkeimpiä merkityksiä oli esittää keisari tavalliseksi ihmiseksi, joka ei 'jumalallisesti' (eikä muutenkaan) säästy ikääntymisen tuomilta muutoksilta, vaan saattaa ihan hyvin jopa menettää työkykynsä - ja että ikääntymisestä johtuva yksilön rappeutuminen on luonnollista. Keisari Akihito riisui dynastiansa yltä jumalallisuuden myyttiä, nähdäkseni oleellisesti jatkona sille jumalallisuuden riisumiselle jota Showa Hirohito teki 1946 julistuksessaan.