Eniten minua huolestuttaa se, että Yhdysvaltain valtarakenne näyttää olevan nyt, ja olleen jo muutaman vuosikymmenen, sisällissodassa maansa useita yhteiskuntaluokkia vastaan. Erityksen selvää on, että kun hyvin monien paikkojen poliisivoimat on varustettu kuin taistelujoukot ja toimivat kuin poliisivaltion oppressiivit, viattomia ihmisuhreja vanavedessään tuottaen - suhtautuen kotimaansa moniin väestöryhmiin kuin oletusarvoisiin vihollisiin, niin kyseinen maa silloin kyllä on hiljaisessa sisällissodassa.

Yhdysvaltain vauraiden ihmisten ilmeisesti täytyy elää fyysisten tai sijainnillisten muurien suojaamana ja yksityisiä henkivartiojoukkoja ylläpitäen, jotta tuntisivat arkensa turvalliseksi. Silloin yhteiskunta ei enää ole ihmisten yhteinen, vaan näiden muureja rakentavien ja yksityisjoukkoja ylläpitävien mielissä se on enemmänkin sisäisen sotatilan ja rosvojen sotaretkien konteksti - kaikkien sota kaikkia vastaan, kuten Euroopassa monin paikoin varhaiskeskiajalla, kansainvaeltavien heimojen ym vallatessa asuinsijoja ja anastaessa varallisuuksia.

Saatamme elää nyt maailmanvaihetta, jossa Yhdysvallat onkin muodostunut savijalkaiseksi jättiläiseksi, sisältä lahoksi, luhistumisen rajamailla käyväksi valtarakenteeksi joka ei ole nyt legitiimi yhteiskuntansa sietokyvyn kannalta. (Vastaavia valtarakenteita ovat olleet esimerkiksi Ranskan ancien regimé 1700-luvun loppupuolella, poliisivaltio Venäjällä 1917 saakka, Neuvostoliiton reaalisosialismi, Hitlerin natsivalta Saksassa, sekä Mobutun kleptokratia silloisessa Zairessa.)

 

Kuinka olla historian oikealla puolella Yhdysvaltain nykytilanteessa?

Onko parempi auttaa huolehtimaan että rauhantila jatkuu, hitaana elämisenä nykyisessä yhdysvaltalaisessa systeemissä.

Vai asettuuko tulevaisuuden historiankirjoissa parempaan, tulevaisuuden etukäteen ymmärtäneeseen valoon, jos auttaa Yhdysvaltain nykyistä valtarakennetta romahtamaan - ja romahtaminen tulee aiheuttamaan ihmisille epäilemättä valtavia kärsimyksiä ja valtavia tappioita.

 

Yhdysvallat voi itse tietysti jonkin verran vaikuttaa, sisäisillä ratkaisuillaan, siihen kuinka tämä tilanne etenee. Esimerkiksi, Yhdysvallat voi valita vaaleissaan hallitustaan ja lainsäädäntöelimiään johtamaan henkilöitä, jotka pitävät tilannetta melko nykyisen kaltaisena velä vuosia ('brezhneviläisyys-malli'). Tai Yhdysvallat voi vaaleissaan valita johtohenkilöitä tai yksinvaltaisesti operoivan johtohenkilön, joka (jotka) jollakin ennalta-arvaamattomalla virheellään tms, vie romahdusrajoilla nyt olevan tilanteen ylitse kuilunreunan ja Yhdysvaltain valtarakenne romahtaa. Esimerkkinä oli historiassa vaikkapa Hitler, joka hankkiutui valtaan valtavien väestöosuuksien tyytymättömyyksiä ja muutosvaatimuksia hyväksikäyttäen ja sitten kiukuttelujensa ym johdattamana johti maansa raunioittavaan suursotaan, joka resurssikulutuksellaan joka tapauksessa romahdutti Hitlerin johtaman maan. Toisena esimerkkinä oli historiassa Neuvostoliiton reaalisosialismi, joka pikkuhiljaa -sen takia että oli lähtökohtaisesti tehottomuutta edistävä talousjärjestelmä- kutisti maansa resursseja ja stten 1980-luvun suurvalta-asevarustelukilpailussa käytti ratkaisevasti liikaa muutenkin niukasta kansantuotteestaan asevarusteluun yms, jolloin vallanpidon toimivuuus ja uskottavuus romahti jo sisältäpäin.

Itse olen sitä mieltä että Trump on potentiaalinen Yhdysvaltain romahduttaja. Kyllä jokin Trumpin ennalta-arvaamattomista tempuista sitten tulevaisuudessa syöksee Yhdysvallat kuilun ylitse - oli se sitten sisällissodan leimahtaminen Yhdysvalloissa tai Trumpille henkilönä tyypillinen johtamansa conmannish-operaation osien ajaminen konkurssitilaan ja pelkkä oman nahkansa pelastaminen kun viattomammat toiset -valtion tapauksessa esim veronmaksajat- jäävät kattamaan syntyneet laskut, tai Trump-kiukutteluista syntyvän ulkoisen sodan käynnistyminen tai mikä.

Trumpin kohdalla on aina syytä muistaa se totuus, että populismi on dopingia demokratiassa.

 

Hillary Clintonin valinta epäilemättä edustaisi brezhneviläistyyppistä ratkaisua, joka ei olisi mikään lopullinen ratkaisu, vaan nykytilanteen venyttämistä. Joskin tietysti nykytilanteen venyttäminen voi aina tulevaisuudessa vielä sisältää sen mahdollisuuden, että olemassaoleva jännite yhteiskunnan sisällä jossakin vaiheessa onnistuttaisiin purkamaan rauhanomaisesti, siis ilman katastrofia ja jonkin vähäisemmän kriisin kautta.

 

Trump on juuri puheessaan afroamerikkalaisille asettanut näille kysymyksen "Mitä helvetin menetettävää teillä on". Se oli havainto, joka sai minut kirjoittamaan tämän.

Oikeasti afroamerikkalaisilla on vielä menetettävää: esim henkensä, ja/tai sosiaaliturvan jäänteitä....Ei niiden säilyminen ole mikään itsestäänselvyys, jos tule katastrofi jollaisen Trump ihan todennäköisesti kykenee aiheuttamaan jos on presidenttinä. Mutta Trump kalastelee heidän tyytymättömyyttään voidakseen käyttää sitäkin saadakseen vallan.