Uudesta hallitusohjelmasta sen pystyy lukemaan. Persut pettivät.

 

On käynyt aivan selväksi, että Sipilän hallitus ei aio lopettaa ruotsin pakollisuutta kouluista.

Asetelma oli hallitusta muodostettaessa sellainen, että tiettyä lujuutta käyttämällä, persut olisivat saaneet pakkoruotsin lopettamisen osaksi hallitusohjelmaa: puolet kepun omasta väestä ja puolet kokoomuksen omasta väestä olisi kannattanut lopettamista, ja persujenhan piti kaikkien olla pakkoruotsin lopettamisen kannalla.

Mutta persut myivät suomalaisten asian. Persujen puoluejohdolle ruotsin pakollisuuden lopettaminen ei ole tarpeeksi tärkeä asia. Älä siis luota persuihin.

 

Ruotsia korvaavan jonkin muun kielen alueellisen kokeilun saaminen osaksi tätä hallitusohjelmaa, ei oikeastaan ole mikään saavutus. Sillä kokeilun järjestäminen jo oli eduskunnan enemmistön päätös (Eduskunta hyväksyi ponnen). Alueellisen kokeilun kirjaamista hallitusohjelmaan ei kenenkään pidä edes yrittää selittää neuvottelusaavutukseksi. Nimittäin kaikkien kolmen hallituspuolueen enemmistöt jo tukivat kokeilua. On tietenkin lähinnä luonnollista ja selvää, että sellainen hanke jota kunkin hallituspuolueen enemmistö jo tukee, tulee osaksi näiden puolueiden yhteistä hallitusohjelmaa. (Ihmetyksen aiheena olisi pikemminkin se, että kunkin hallituspuolueen enemmistön tukema eduskunnan ponsi ei pääsisikään osaksi hallitusohjelmaa.)

 

Voi sanoa että historiallinen tilaisuus päästä eroon pakkoruotsista meni nyt ohitse. Kerrankin, hallituspohja oli muodostamisvaiheessa sellainen. Ketä onnittelemme tämän historiallisen mahdollisuuden möhlimisestä?

 

On osoitus erityisestä taitamattomuudesta, että tällä hallituskokoonpanolla ei sitten kukaan kuitenkaan onnistunut saamaan hallitusohjelman osaksi pakkoruotsin lopettamista. Osoitus suuresta möhlintäkyvystä.

 

Persujen hallituskumppanien joukossa, vain pieni osuus kepun omasta väestä ja vain pieni osuus kokoomuksen omasta väestä on vankkumattomasti ruotsin pakollisuuden takaajia. Mutta he voittivat tämän kaupankäynnin. Kokoomuksen ja Kepun sisäisten pienten mutta elitististen pakottajavähemmistöjen voimin, ruotsin pakollisuus jatkuu edelleenkin maamme kouluissa.

(Hallitusta muodostettaessa, hieman lujuutta jos persuilla olisi ollut, nämä Kepun ja Kokoomuksen pikku elitisti-nilkistöt olisi vaihteeksi laitettu tottelemaan ja hallitusohjelmaan olisi sovittu että pakkoruotsi eliminoidaan. Pakkoruotsin vankkumattomia tukijoita ei Kokoomuksessa ja Kepussa määrällisesti hirveän paljoa ole -tosin heitä on liian vaikutusvaltaisissa asemissa, kuten nyt taas tuli nähdyksi- ja annoksen lujuutta käyttämällä, persut olisivat taatusti saaneet Kepun enemmistön ja Kokoomuksen enemmistön suostumaan pakkoruotsin lopettamiseen.)

Ruotsin pakollisuuden ainoaksi pikku vaihtoehdoksi tarjotaan Sipilän hallituksen aikana pelkästään joillakin harvoilla alueilla (kokeiluina) pelkkää rajattua mahdollisuutta vaihtaa ruotsi joksikin toiseksi pakkokieleksi - jota koululaiset ja heidän perheensä eivät itse pääse valitsemaan, vaan joka vaihtoehtokin määrätään byrokraattisesti heille ylhäältäpäin. Ei ole vapautta, vaan uutta pakottamisen pakkosyöttöä suomalaisten kurkuista alas. Tämä vaihtoehto ei riitä valinnaisuutta kannattaville suomalaisille.

(Ylhäältä käsin byrokraatit tahallaan tarjoavat vaihtoehdoksi sitten lähinnä vain venäjänkieltä. Kokeilut ovat siis paljolti lopulta pakottamista pakkoruotsin ja pakkovenäjän välillä. Juuri kukaan ei halua pakollisena venäjää, pelkästään vain jotkut voisivat ottaa venäjän jos se olisi vapaaehtoista - ja vain jotkut eli venäjä ei ole riittävä ratkaisu.)

Älä siis luota persuihin. Heillä oli hallitusta muodostettaessa avaimet käsissään, mutta he myivät itsensä pakkoruotsittajille.

 

Pakkoruotsin lopettamiseksi on syytä käynnistää heti uusi Kansalaisaloite. Pakkoruotsi nimittäin ei poistu nyt muodostetun hallituksen toimenpitein. Sillä pakkoruotsittajat ovat saneet tämänkin hallituksen panttivangeikseen. Kun persut pettivät.

 

Kim Sjöström

Liberaalisen puolueen varapuheenjohtaja