On paikallaan muistaa, että jo nuoruudessaan Mariano oli mukana taantumuksellisessa, vanhoillis-traditionalistisessa poliittisessa toiminnassa. Suunnilleen foliohattuisuudessa. (Espanjan 'Karlismin' eräät jäänteet.) Niin traditionalistisessa että yleensä ihmiset pitävät moista suorastaan kahjoutena. Jo silloinkin. Ja etenkin nykyään, kun maailma on modernisoitunut sukupolven verran, moiset aatokset tuntuvat kammottavilta, eivät pelkästään epätodellisilta.

Don Marianon ja konservatiivisen Kansanpuolueen (PP) Katalonia-politiikka on oikeastaan koko ajan silkkaa halpamaista konservatiivista ääntenkalastelua. Kannattaa tiedostaa että don Marianon Katalonia-politiikka ei oikeasti ole Espanjan etujen edistämistä.

Don Marianolle on nyt äärimmäisen tärkeää voida profiloitua tiukkana nationalistina ja Espanjan (imperialistishenkisten) etujen puolustajana. Don Mariano ja hänen konservatiivipuolueensa ovat jo joitakin vuosia kärsineet korruptoituneesta maineesta (samalla kun ovat nauttineet korruptionsa hedelmiä). Heidän kannatuksensa on ollut alenevassa suunnassa. Tälläkään hetkellä he eivät ole Madridin keskushallituksessa vallassa kuin vain vähemmistöhallituksena, roikkuen tiettyjen heinänkorsimaisten tukijoiden varassa.

Don Mariano tarvitsee epätoivoisesti lisää espanjalaisia äänestäjiä tuekseen. Ja hänen poliittisen suuntansa kaltaisessa tilanteessa sitä tukea on potentiaalista saada kansallismielisyyteen ja vähemmistöjen alistamishenkeen meneviltä äänestäjiltä. Don Mariano siis tietoisesti haluaa vedota äänestäjäpotentiaalinsa näihin alhaisempiin vaistoihin. Oikeastaan kokonaan tämä selittää don Marianon Katalonia-politiikan.

Katalaaneja kohtaan don Mariano ja hänen taantumuksellisella johdollaan hänen konservatiivipuolueensa ja hallituksensa, on suhtautunut näyttävällä vainoamisella. Mitä katalaanien edustajat ovatkin halunneet, don Mariano on sen halunnut aina näyttävästi torjua. Ja mitä katalaaneilla onkaan, don Mariano on halunnut näyttävästi ottaa sitä katalaaneilta pois - oli se sitten rahaa, kulttuuria tai itsehallintoa.

Näyttävällä toiminnalla, kuten etnisten ryhmien pamputtamisiin käskemisellä, don Mariano on laskeskellut vetoavansa haluamaansa äänestäjäpotentiaaliin ympäri Espanjaa.