Keskimäärin kerran vuosisadassa, katalaanit ovat käyneet itsenäisyyssotaa, jonkinmuotoisen kastilialaisen (nyky-Espanjan keskusalue) vallanpidon ajamiseksi pois Kataloniasta. Sosiaalisesti nämä ovat lähes aina edustaneet asetelmaa, jossa kaupankäynnin ja tuottavuuden yhteiskunta Katalonia on kokenut olevansa hyvin erilainen kuin aristokraattien ja sotilaiden kastilialaisyhteiskunta Espanjassa.

1413 Katalonian katalaanien ehdokas koko valtakunnan uudeksi kuninkaaksi, Urgellin kreivi Jaume, tukijoineen kävi sodan (kruununperimysodan) vuonna 1412 kruunun saanutta kastilialaista Fernandoa vastaan. Kuninkuus oli katalaanien mielestä anastettu, väärä mies onnistui sen saamaan ja oikea perillinen eli barcelonalaisen kuningasssuvun aito miesjäsen Jaume syrjäytettiin. Yhteiskuntapoliittisesti, katalaanien keskuudessa tärkeä kaupallinen yhteiskuntaryhmä ei halunnut alistua kastilialaista tukeville sotilaille sekä tämän Kastiliasta tulleille lukuisille kannattajille, uudelle ylhäisölle.

1458-1472 Katalaanit kävivät itsenäisyyssotaa Aragonian kuninkuuden anastanutta (kuninkuus oli katalaanien mielestä anastettu), kastilialaistaustaista don Juan Epäluotettavaa vastaan. Vapaussotaa käyvien Katalaanien kuninkaana on vuodesta 1466 kuningas Renat Hyvä, joka oli Aragonian edesmenneen hallitsijan, pojattoman kuningas Joan I Metsästäjän, tyttärenpoika ja luonnollinen ensisijainen perillinen. Häviävät sodan don Juan Epäluotettavaa vastaan 1472 ja kuningas Renat Hyvä vetäytyy oksitanialaiselle perintömaalleen Provenceen, Rhone-virran alajuoksulle.

1640-1659 Katalaanit käyvät pitkän itsenäisyyssodan Madridin espanjalaista keskushallintoa vastaan.

1701--1716 Katalaanit toteuttavat uuden itsenäisyysotansa liittymällä itävaltalaiselle puolelle Espanjan perimyssodassa ja Katalaanimaat ovat Espanjasta irrallaan, pääpaikkanaan Barcelona.

1846-1849 Osa katalaaneista toteuttaa uutta itsenäisyysotaa liittymällä carlistiselle puolelle Espanjan sisällissodassa, katalaanit käyvät vapaussotaa saavuttaakseen Katalonialle itsenäisyyden.

1872 Espanjan karkotettua kuningattaren Isabella II ja seuraavaksi seikkailleen kuningas Amadeonkin luovutettua, Espanja muuttuu tasavallaksi ja katalaanit pyrkivät itsenäiseksi maaksi.

1934-1937 Espanjan muututtua tasavallaksi, katalaanit julistautuvat itsenäisiksi ja käyvät vapaussotaa säilyttääkseen Katalonian itsenäisyyden.

2017 Katalonian itsenäisyysprojekti toteuttaa kansanäänestyksen ja nähtäväksi jää puhkeaako taas uusi Katalaanien itsenäisyyssota.